Terugblik: Kunstlabo's Aardenburg

Week vol grensverleggende kunst voor de jeugd tijdens Kunstlabo’s in Aardenburg.

Aardenburg - Kinderen en jongeren werden uitgedaagd hun grenzen te verleggen tijdens de 5-daagse kunstlabo’s in Aardenburg. Een week lang werden zij ondergedompeld in de wereld van de kunsten. Iedere dag een andere uitdaging en techniek, in samenwerking met professionele kunstenaars en gastdocenten.

De ene dag aan het werk met spiegelreflexcamera’s onder leiding van een professionele fotografe, de andere dag op excursie naar de Verbeke Foundation in Kemzeke.
Inspiratie opdoen bij live Jazz muziek voor beeldend werk of experimenteren met Cyanotype (fotografische druktechniek). Het is een greep uit het programma dat was aangepast op de verschillende leeftijden.

De Kunstlabo’s (Kunstlabo voor kinderen en Kunstlabo+ voor jongeren) zijn een initiatief van Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen en Kunstenfestival Aardenburg. Zij hebben de handen ineengeslagen om een prikkelend en inspirerend programma aan te bieden aan de jeugd. 

Het Kunstlabo (voor kinderen) en Kunstlabo+ (voor jongeren) ging door van 26 t/m 28 juli, in de week dat normaal gesproken ook het Kunstenfestival Aardenburg zou plaatsvinden.

“Wegens alle onzekerheden in de aanloop naar het festival (wegens corona red.) is in april besloten het festival een jaar uit te stellen. Omdat werk van vele internationaal gerenommeerde kunstenaars naar Aardenburg gehaald wordt tijdens het festival, was het risico financieel te groot. Het realiseren van het festival is een enorme operatie.” aldus Peter Hofstede van Kunstenfestival Aardenburg.

Verslag van een week Kunstlabo's

De week vind plaats op verschillende locaties in Aardenburg. Het thuishonk van de jongeren was de oude galerie aan de marktstraat. De uitvalsbasis van de kinderen is de loods van dhr. Wijffels aan het Molenpad.

De kunstlabo's werden begeleid door kunstfotografe Anne Nobels en kunstdocente en muzikante Maaike IJsebaert. ZIj zijn de ruggegraat van deze week, samen met verschillende extra begeleiders.
Gedurende de week zijn er daarnaast verschillende gastdocenten die het programma verrijken.

Naast het van tevoren vastgestelde programma is er gedurende de hele week ruimte voor eigen werk. Er was veel divers materiaal aanwezig waarmee op eigen initiatief geexperimenteerd kon worden.

Dag 1 | Kennismaking

Deze dag stond voor zowel de kinderen als de jongeren in het teken van kennismaken. Kennismaken met de locatie, elkaar, de docenten én de materialen. En, wat ís kunst eigenlijk?

Voor de kinderen stond in de ochtend een tekenopdracht op de planning. Hoe teken je een portret? En hoe belangrijk is licht in kunst?

Zoals iedere dag lunchten de groepen samen in de loods van meneer Wijffels. 

In de middag gingen de jongeren aan de slag met fotografie. Met spiegelreflexcamera's gingen zij op zoek naar manieren om zichtzelf in beeld te brengen zónder rechtstreeks een foto te maken.

Dag 2 | Bedrogen ogen

Excursie naar de Verbeke Foundation.
Beide groepen vertrokken 's morgens naar de Verbeke Foundation in Kemzeke waar zij hun ogen uitkeken.

Na een uitgebreide rondleiding door een gids werd er geluncht met broodjes en soep.

's middags kregen zij een opdracht en tijd om vrij rond te kijken in het museum.

Dag 3 | Muziek als inspiratie

Kan muziek beeldende kunst beïnvloeden en andersom?

De deelnemers namen de proef op de som samen met een jazz trio. Er werd over en weer uitgewisseld en natuurlijk ook gedanst.

Dit alles vond plaats op de markt in Aardenburg waar ook werd geluncht bij de keet van de stichting die op het plein werd geparkeerd. Er werden broodjes ei met gegrilde groenten gebakken en hier was na de lunch NIETS meer van over!

Dit alles onder de vrolijke begeleiding van het jazz trio.

Dag 4 | Schilderen en fotografie | van realistisch naar surrealistisch

In de ochtend maken de deelnemers hun eigen papier. Er wordt geexperimenteerd met verschillende materialen die worden toegevoegd aan het papier. En wat gebeurt er als je er ecoline bij doet?

De jongeren krijgen een workshop van illustrator Ferdy Remijn. Ze maken prachtige dierenillustraties!

Vandaag een luxe lunch: pizza!

's Middags maken beide groepen kennis met Cyanotype. Een fotografische druktechniek: blauwdruk.
Het lijkt wel magie als het papier gewassen wordt en het blauw boven water komt!

De jongeren hebben 's middags tijd voor eigen werk.

Dag 5 | Over grenzen

Er wordt samen gewerkt aan de inrichting van een expositie.
Er is ruimte om werk af te maken.
De dummies die alle deelnemers kregen aan het begin van de week worden gebruikt om herinneringen in te tekenen en schrijven voor elkaar.

's Middags maken de kinderen en jongeren hun eigen lunch op de barbeque. We roosteren broodjes, bakken hamburgers en groenten. Hmmm...

Na de lunch wordt er verder gewerkt aan de expositie. Er worden hapjes gemaakt, glazen met (kinder) champagne ingeschonken.
Het is tijd voor de vernissage!